Tutorial

CS3 Tutorial: Ray Of Light Effect

siap

Salam. Ari ni sampai la opis aku taktau nak buat apa. dari dok merayap2 kacau org buat keja, baik aku buat tutorial untuk kita sama2 belajaq. Tutorial kali ni berkenaan efek “ray of light” atau pancaran cahaya. Ray of light ni kita susah nak dapat, di keadaan keadaan tertentu saja Ray Of Light ni muncul. Contohnya mcm dalam umah usang yang atapnya bocor, dalam hutan rimba dan beberapa situasi lain. Asap atau habuk juga memainkan peranan untuk terciptanya Ray Of Light ni. Tutorial kali ni aku tunjukkan cara cara mudah nak hasilkan efek Ray Of Light ni melalui photoshop cs3.

Mula-mula skali, mcm biasa la kita open file yang kita nak edit. Then ‘duplicate‘ image dengan mengunakan shor cut key Crtl J.

Lepas tu Ctrl L untuk adjustment level. Set kan 76 > 1.00 > 183

level

Langkah seterusnya, masukan efek radial blur. Filter > Blur > Radial Blur (Amount: 100, Method: Zoom, Quality: Best)

radial blur

Langkah seterusnya tukarkan blend mode layer  kepada Screen.

screen

Lepas tu Ctrl L (adjustment level) skali lagi dan setkan opacity 70-80% dan siap!

siap1

CS3 Tutorial: Mosaic Effect

Disini aku nak kongsikan sedikit sebanyak ilmu yang baru aku pelajari.😛 Sebelum ni aku pon pening jugak mcm mana nak buat effect2 seperti dibawah ni. Tetapi selepas aku mendapat stepnya yang betol melalui beberapa pakar cs3, aku mengolahnya untuk menjadikan effect ni lebih mudah dan senang di buat. Hanya perlukan 2-3 minit sahaja untuk menyiapkan effect ni.

mosic copy

Sunset Tanjung Chali 1

cara-caranya:

mula-mula, pilih gambar yang sesuai untuk di’mosaic’kan

1

resaizkan ke saiz 1200×800 px

2

right click kat layer dan duplicatekan image tersebut,

0

masukan effect gaussian blur > radius 20.0 px

3

masukan effect mosaic. filter > pixelate > mosaic dengan cell saiz 33 (mengikut citarasa)

4

masukan sharpen secukup rasa, untuk menajamkan lagi mosaic sepaya kelihatan jelas,

5

click nomal (dibahagian kanan atas layer) dan pilih “hard light”

7

dan….tadaaaa! siap! senangkan? selamat menchoba!

DSC_1455

anda juga disarankan memvariasikan lagi tone warna supaya kelihatan lebih menarik.

CS3 Tutorial: Texture

3-4 tahun lepas aku tertanya tanya macam mana orang design cover album band “Opeth”? aku tertanya2 sebab cover dia cukup cantek dan sangat ‘garang’ kesan pengolahan grafiknya! sekarang setelah serius mendalami sedikit ilmu grafik melalui beberapa forum yang memberi toturial tentang texture ni, persoalan aku berkenaan cover album tu pun terjawab. Tak la terlalu susah untuk kita oleh, cuma kena ada idea dan teknik teknik yang betul untuk kita dapatkan hasil yang boleh dikatakan hampir menyamai.

opeth
Opeth – The Grand Conjuration

texture melie & yanie

  • open image
  • add new layer
  • insert taxture
  • multiply @ overlay (mana yang sesuai)
  • dodge & burn secukup rasa
  • text
  • BEREH!!!

Kita hanya perlu beberapa langkah yang betul untuk mendapatkan artwork yang baik. Untuk teknik texture ni kita  memerlukan beberapa minit masa dan sedikit perhatian untuk menyiapkannya. Lagi teliti lagi cantek lah artwork tu. Aku baru lagi dalam bidang fotografik ni. Kalau ada teknik2 terbaru (kekadang dah basi, tapi aku baru blaja buat) aku akan kongsikan dengan kawan2 semua. selamat mencuba!😛


One thought on “Tutorial

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s