Journey To Sabah: The Final – part 1

AS – Penang – KL – Tawau – Semporna – Lahad Datu – Ranau – Kundasang – Kinabalu Park – Kota Kinabalu

World Highest Via Ferrata Sky Walking On Mt. Kinabalu.

Berat mata memandang, berat lagi trip aku kali ni. Tujuan trip aku kali ni ialah untuk men’culik’ wife aku pulang ke semenanjung, sebab dia dah dapat tukaq. Oleh kerna (cewah) wife aku ada bawak keta ke sana, terpaksa la kami bawak balik ke semenanjung. Mau tak mau keta kena naik kapal laut(murah sket dari flight). Akan tetapi (cewah lagi), kalau nak bawak naik kapal laut, kami terpasa drive ke Kota Kinabalu. 1000  kilometer lebih jugak la drive dari Semporna ke K.Kinabalu! First day 9 jam…. Second day 5-6 jam!

Trip aku bermula dengan drive dari Alor StaQ ke  Air Port Bayan Lepas, Penang (sampai betul2 kaunter tiket nak tutup), then terbang ke KL…. ‘keras’ 3 jam + 1 jam delay (standart la air asia) sementara tunggu flight ke Tawau. Aku sampai di Tawau lebih kurang pukul 9. Nampak airport Tawau ni macam membosankan, tapi aku rasa ni lah airport ke-2 tersibuk di Sabah. Tengah2 malam (pukul 9 kat sini kira dah lewat) macam ni pon ‘pi-mai pi-mai’ aku dengar bunyi kapai’ terbang. Journey aku bersama ‘che teh’ (keta myvi wife aku) bermula malam tu untuk pulang ke Semporna dulu. Sebabnya wife aku ada majlis perpisahan pada ke-esokan harinya. TIDOQ! Tu saja yang aku dok pikir  sebab kami sampai di Semporna pon lebih kurang pukul 11…. esoknya nak bangun seawal jam 6 untuk menemani wife ke sekolah. Oh ya….penginapan pertama aku di Sipadan Inn.

Sipadan Inn (Snap dari beranda Mabul Cafe)

Journey To Sabah . Day Two . Kinabalu Park

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s