Journey to Borneo: Semporna Day 1 & II

perkampungan nelayan semporna 1

Perkampungan Nelayan Kampung Tampi-Tampi

Alhamdulillah, selamat jugak aku sampai kat Semporna ni. Tempatnya cantek, orangnya anguk2 geleng2. Nak kata bisu, tak…tapi jenis cakap guna kepala dan kening. Nak cakap Ya atau Tak cukup susah. Banyak menda jugak aku belajar kat sini. Cara nak drive dengan samseng ngan nak order air Teh “nai” (susu) hahahah…

Aku tinggal di 2 resort berlainan, 1st day aku tinggal di Resort Tampi-Tampi sebelah sekolah tunang aku. Day 2 aku ubah ke Dragon Inn dekat Tun Sakaran Marine Park. Dua2 tempat best. Air jernih sampai boleh nampak ikan menari nari hahaha…

Dragon Inn

Ni lah Dragon Inn. Resort atas air. Selesa, harga pon murah RM77. Siap ada astro lagi.

Nasroy & Faizal masri

Ni anak-anak angkat aku dengan tunang aku. dari kiri: Nashroy, Faizal & Masri adik si Nasroy.

Tengok nasib depa ni membuatkan aku rasa bersyukur sangat. Nashroy dan Masri tiap2 hari makan ubi kayu, yang si Faizal plak makan nasi dengan kicap! Datang sekolah sekupang pon tak bawa. Umah Nashroy ngan si masri hampir 10km dari skolah. Datang jalan kaki!! hari tu aku dengan tunang hantar sampai ke rumah sebab dah lewat itu pon sampai dekat jambatan saja. jambatan rare!!! yang lagi rare, datang tak bawak duet lansung ke sekolah. Pagi2 pukul 5 pagi dua beradik ni dah start jalan kaki ke sekolah, yang abang sekolah pagi, yang adik sekolah petang. So, dua dua beradik tu saling tunggu menunggu la. Kesian betol aku tengok, terus amek jadi anak angkat sebab aku rasa bersyukur aku pegi sekolah arwah abah aku hantar sampai ke sekolah menangah.

rokok rare!

Rokok yang mendapat permintaan ramai! (maof tempahan terhad!)

Jeti Resort Tampi-Tampi

Jeti resort ke restoran tempat aku tinggal. Sotong celup tepung dia sedap.

Tampi-Tampi Resort

Aku snap dari atas jeti ke restoran. Tempat pegambaran filem “Duyung”

Umah Aku Tinggal

Tempat tinggal aku di Resort Tampi-Tampi. Nama “Tiger 1” RM88 semalam. Lokasi betol-betol sebelah sekolah tunang aku mengajar.

DSC_1715 900px

Rumah sangkar ikan. geram tengok air yang jernih! Patrik banyak.

DSC_1742

Pintu ke Resort.

DSC_1675

Kanak-kanal tempatan. terer selam woo…

DSC_1678

DSC_1958

Kiri ke sekolah tunang aku, terus ke umah tunang aku.

Peliknya Semporna ni, kita jarang2 jumpa trafic light. boleh bilang dengan jari. yang lain semuanya “bulatan”.

9 thoughts on “Journey to Borneo: Semporna Day 1 & II

  1. Salam bro..sy rancang nk g semporna,saja cuti cuti Malaysia..tp sy hnya Singgah satu malam di san a,jd say a nk resort yg paling puas Hati, dr sudut mata memandang Dan duit yg melayang..bg nasihat sikit kt mana Lebih berbaloi untuk stay,floating atau kg tampi tampi…?

  2. Salam dan selamat menyambut maal hirah 1433h..
    saya ingin meminta sedikit pertolongan dari encik..saya seorg penuntt di IPT utara tnhair sekarang saya tengh mencari perkampungan di daerah semporna untuk final projek semstr akhir saya dan rakan2..saya teratrik dengan kisah ank angkat encik dan tunang..bolehkah saya tahu serba sedikit tentang kg diaorg?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s