CS3 Tutorial: Ray Of Light Effect

siap

Salam. Ari ni sampai la opis aku taktau nak buat apa. dari dok merayap2 kacau org buat keja, baik aku buat tutorial untuk kita sama2 belajaq. Tutorial kali ni berkenaan efek “ray of light” atau pancaran cahaya. Ray of light ni kita susah nak dapat, di keadaan keadaan tertentu saja Ray Of Light ni muncul. Contohnya mcm dalam umah usang yang atapnya bocor, dalam hutan rimba dan beberapa situasi lain. Asap atau habuk juga memainkan peranan untuk terciptanya Ray Of Light ni. Tutorial kali ni aku tunjukkan cara cara mudah nak hasilkan efek Ray Of Light ni melalui photoshop cs3.

Mula-mula skali, mcm biasa la kita open file yang kita nak edit. Then ‘duplicate‘ image dengan mengunakan shor cut key Crtl J.

Lepas tu Ctrl L untuk adjustment level. Set kan 76 > 1.00 > 183

level

Langkah seterusnya, masukan efek radial blur. Filter > Blur > Radial Blur (Amount: 100, Method: Zoom, Quality: Best)

radial blur

Langkah seterusnya tukarkan blend mode layer  kepada Screen.

screen

Lepas tu Ctrl L (adjustment level) skali lagi dan setkan opacity 70-80% dan siap!

siap1

3 thoughts on “CS3 Tutorial: Ray Of Light Effect

  1. good tutorial aki … mesti banyak orang suka effort cam nih ..

    aki lupa nak abaq kot .. for best effect masa nak apply zoom effect (radial blur) tuh, bleh try heret center point zoom tuh kat position light source matahari .. selamat mencuba🙂

  2. ya betoi abang najib. lupa nak habaq. sebab saya amek gambaq yang centerpoint dia betol2 ngan sumber cahaya. hehehe….TQ sebab tlg habaq. kalo dak memang saya tak perasan.😛 TQ abg najib!

  3. cun dan menarek dah nih ..cuma kalu ang tambah teknik masking dan bikin bebtul ditambah plak ngan teknik radial gradient pasti laghik melethop ….gud try n gud luck

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s