CS3 Tutorial: Mosaic Effect

Disini aku nak kongsikan sedikit sebanyak ilmu yang baru aku pelajari.😛 Sebelum ni aku pon pening jugak mcm mana nak buat effect2 seperti dibawah ni. Tetapi selepas aku mendapat stepnya yang betol melalui beberapa pakar cs3, aku mengolahnya untuk menjadikan effect ni lebih mudah dan senang di buat. Hanya perlukan 2-3 minit sahaja untuk menyiapkan effect ni.

mosic copy

Sunset Tanjung Chali 1

cara-caranya:

mula-mula, pilih gambar yang sesuai untuk di’mosaic’kan

1

resaizkan ke saiz 1200×800 px

2

right click kat layer dan duplicatekan image tersebut,

0

masukan effect gaussian blur > radius 20.0 px

3

masukan effect mosaic. filter > pixelate > mosaic dengan cell saiz 33 (mengikut citarasa)

4

masukan sharpen secukup rasa, untuk menajamkan lagi mosaic sepaya kelihatan jelas,

5

click nomal (dibahagian kanan atas layer) dan pilih “hard light”

7

dan….tadaaaa! siap! senangkan? selamat menchoba!

DSC_1455

anda juga disarankan memvariasikan lagi tone warna supaya kelihatan lebih menarik.

2 thoughts on “CS3 Tutorial: Mosaic Effect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s